Vijenac 740 - 742

Književnost

KNJIŽEVNOST IZDVAJA

Petra MIOČIĆ MANDIĆ

Zvučne knjige u fokusu

Osim komercijalnog, zvučne knjige – u Hrvatskoj nepravedno zanemarena forma predstavljanja književnog teksta – snažan potencijal i veliku važnost imaju i pri olakšavanju čitateljskog iskustva posebnim skupinama čitateljima; onima s poteškoćama u čitanju ili onima onemogućenim u čitanju crnog tiska. Inozemno tržište knjiga zvučnim izdanjima obiluje te čak i Amazon, kao najveća svjetska knjižara, godinama uspješno vodi platformu Audible. No u Hrvatskoj je zvučne knjige donedavno gotovo isključivo producirala Hrvatska knjižnica za slijepe, za potrebe svojih korisnika.


Izvor Pixabay

Nedavno predstavljena aplikacija Book & Zvook osim hvalevrijedna iskoraka predstavila je i sve nedostatke regulative tržišta alternativnih formata za čitanje knjiga, no potaknula je i neke druge projekte. Vodeći se krilaticom da „djeca koja čitaju (i slušaju) najbolje priče postaju ljudi koji misle“ nakladnik Mozaik knjiga u Godini je čitanja pokrenuo Mozaikovu slušaonicu, najmlađima namijenjen virtualni kutak s besplatnim zvučnim zapisima najljepših dječjih priča. Nakon Careva novog ruha, Trnoružice, Pliva patka, Snjeguljice i sedam patuljaka, Orašara i Ureda za izgubljene stvari spikerica Mirela Matković nedavno je pročitala i priču o važnosti obitelji, Zlatokosu i tri medvjeda. Ozbiljnom se projektu važnost zrcali i u tome što čitanje potiče ondje gdje je to najvažnije učiniti – u najranijem djetinjstvu.

Ljeto u knjižnici

Popularizaciji čitanja u čitatelja svih dobnih skupina pridonose i programi što ih knjižnice, posebno u priobalnom području i na otocima, provode u ljetnim mjesecima. Jedan takav je i Ljeto u knjižnici korčulanske Gradske knjižnice Ivan Vidali, na kojem će se od 4. srpnja sve do 29. kolovoza svaki tjedan ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom održati kreativne i edukativne radionice za djecu.

U srpnju će se tako odvijati likovna, kreativna radionica robotike i programiranja te dramska radionica na kojima će najmlađi članovi knjižnice usavršiti već postojeće talente ili se okušati u novima. Zanimljivo, knjižnice na obali, a posebno na otocima, ljeti bilježe povećanje broja članova zbog rasta broja privremenih posjetitelja.

Polufinalisti nagrade VBZ-a 

Svršetak ljeta s nestrpljenjem će očekivati desetero osoba s literarnim aspiracijama čiji su identiteti skriveni iza pseudonima, a njihove je rukopisi Cijeli dan kiši u Zagrebu, Bibliofilija, Izolacija, Osvrt189, Vatra svete Katarine, Jednoruki, Misterij genoma, Dnevnik jedne nule, Umjetnik i ja i Duh Šenoine kuće žiri u sastavu Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina, Vanja Kulaš, Strahimir Primorac i Mile Stojić izabrao kao polufinaliste među 92 rukopisa pristigla na ovogodišnji VBZ-ov natječaj za najbolji neobjavljeni roman.

Podsjetimo, prošlogodišnji laureatski rukopis, Sine, idemo kući dvostrukog dobitnika Ivice Prtenjače ove je godine potvrđen i nagradom Vladimir Nazor za najbolje objavljeno književno djelo u protekloj godini.

Vijenac 740 - 742

740 - 742 - 14. srpnja 2022. | Arhiva

Klikni za povratak